Aproape 1.200 de fermieri sălăjeni au solicitat subvenţia pe cap de animal aferentă anului 2013, pentru aproximativ 236.000 de capete, potrivit reprezentanţilor Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Majoritate cererilor vizează subvenţia la ovine, respectiv 1.029 de solicitări, pentru 224.967 de capete. Faţă de anul trecut, numărul cererilor este în creştere cu circa 16 la sută.
Numărul animalelor eligibile la plată va fi stabilit după stabilirea eşantionului de control şi derularea verificării în teren, programat pentru perioada 3 mai-3 august 2013. Anul trecut, spre exemplu, în urma unor acţiuni de acest fel, producătorii agricoli s-au ales cu mai puţini bani decât au pretins. „În 2012, crescătorii de ovine din judeţ au solicitat aproape 7,75 milioane de lei. În urma verificărilor administrative şi a controalelor în teren, s-au plătit puţin peste 7,5 milioane de lei, diferenţa fiind sancţiuni şi penalităţi, ca urmare a neregulilor descoperite. La caprine, din cei 333.000 de lei solicitaţi, circa 7.500 de lei au fost penalităţi”, a explicat Ioan Tărău, şeful Serviciului Autorizare CNDP şi ajutoare specifice comunitare, măsuri de piaţă din cadrul APIA Sălaj.
Potrivit APIA, prima pe cap de animal se acordă o singură dată pe an producătorilor agricoli, înscrişi în evidenţa agenţiei cu cod unic de identificare, pentru femele ovine şi/sau femele caprine identificate conform legislaţiei în domeniu. Pentru a primi plata pe cap de animal, beneficiarii trebuie să deţină un efectiv în exploataţie de minimum 50 de capete femele de ovine/25 de capete femele de caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an până la 31 martie a anului în care se face solicitarea primei, iar efectivul pentru care se solicită prima trebui să fie înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data solicitării primei.
De asemen