Tiberiu Nitu a fost audiat miercuri de sectia de procurori a CSM in vederea obtinerii avizului pentru ocuparea functiei de procuror general al Romaniei.
Nitu a punctat cateva dintre prevederile proiectului sau, a folosit in mod repetat cuvantul "impreuna", evitand sa isi asume responsabilitati concrete si a raspuns evaziv si uniform la cele mai multe dintre intrebarile adresate de cei care l-au audiat.
La sedinta a fost prezent si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.
Tiberiu Nitu a vorbit in special despre vulnerabilitatile sistemului judiciar si "obiectivele pe care le avem de atins", precizand ca in redactarea proiectului sau de management cu care s-a prezentat in fata CSM a avut in vedere rapoartele de monitorizare intocmite de Comisia Europeana, dar si propria sa experienta in Ministerul Public.
Nitu a vorbit despre repartizarea neuniforma si neechilibrata a resurselor umane, dar si necesitatea unificarii jurisprudentei sau actualizarea sistemului informatic depasit.
"Impreuna cu domnul ministru si Guvernul Romaniei sa gasim identificarea resurselor necesare sa schimbam toate echipamentele in sistemul public", a subliniat el, adaugand ca exista unitati de Parchet cu incarcatura foarte mare, care "nu functioneaza cum ar trebui sa functioneze o organizatie in general, cu atat mai putin o unitate de Parchet".
Tiberiu Nitu a vorbit si despre volumul de munca al procurorilor, care "se reflecta in primul rand in datele statistice, si mai ales in numarul de dosare ramase nesolutionate". El a subliniat faptul ca procentul dosarelor solutionate a crescut cu 2%, dar si cel al dosarelor nesolutionate a crescut la 7%. Aici el a remarcat cresterea decalajului intre cele doua categorii, spunand ca ar trebui "sa ramana nesolutionate cauzele cu autori necunoscuti".
In ceea ce priveste numarul d