Lena Constante şi-a reconstituit din cioburi viaţa şi parcă Dumnezeu i-a compensat timpul pierdut în puşcăriile comuniste, ea murind la venerabila vârstă de 96 de ani.
Lena Constante a fost una dintre cele trei fiice ale lui Constantin Constante, ziarist, diplomat şi scriitor român de origine aromână, autorul mai multor lucrări dintre care una reeditată după 1989, în care Constante, detaşat în 1917 pe lângă Misiunea Militară Franceză de pe frontul românesc din Moldova, prins de evenimentele din tulburele an 1918 în Odesa, traversează împreună cu familia sa (şi cele trei fiice, printre care şi Lena Constante, în vârstă de doar 9 ani) o Rusie în plină fierbere, din sud în nord, alături de contingente sârbeşti către Murmansk. În volumul Colindând prin Rusia Sovietică. Note şi impresii de călătorie 1916-19181, Constantin Constante descrie cum a perceput naşterea regimului totalitar bolşevic. Evident, nu i-a trecut nicio clipă prin minte că acel regim totalitar (nu avea cum să-i pară astfel atunci, normal) îi va chinui una dintre fete timp de aproape 12 ani!
Lena Constante a făcut parte din lotul Pătrăşcanu, fiind colegă cu soţia liderului comunist, Elena Pătrăşcanu, la recent înfiinţatul Teatru de Păpuşi. În plus, Lena Constante şi prietenul său Harry Brauner (pe care autoarea l-a cunoscut în timpul peregrinărilor etnografice şi sociologice efectuate în perioada interbelică în cadrul campaniilor de cercetare iniţiate de Dimitrie Gusti) au devenit prieteni intimi ai familiei Pătrăşcanu, motiv suficient pentru ca anchetatorii Securităţii să-i implice în mai largul grup anchetat pentru a-l distruge pe fostul ministru al Justiţiei şi posibil concurent intelectual al ceferistului Gheorghiu-Dej. În prefaţa (prea) lungă semnată de Ioana Bot se vehiculează şi posibilitatea ca Lena Constante să fi avut o legătură amoroasă cu liderul comu