Ceea ce se vede cu ochiul liber este confirmat de un recent studiu realizat de Fundatia Salvati Copiii: Romania este una dintre tarile care ofera conditii nu tocmai favorabile pentru cresterea copiilor. Intr-un clasament alcatuit din 176 de tari, suntem pe locul 61.
Sigur, putem sa ne consolam cu faptul ca suntem in prima jumatate, dar dupa tari precum Bosnia si Hertegovina, Rusia, Cuba, Costa Rica, Chile, Mexic, Kuweit, Qatar sau Libia si la mare distanta de liderele nordice.
Criteriile luate in calcul pentru elaborarea raportului au fost mortalitatea infantila in diverse stadii de la nastere, mortalitatea materna si starea de sanatate a mamei, gradul de scolarizare al mamelor, venitul mediu pe cap de locuitor si participarea femeilor la guvernarea tarii.
Nu cred ca ne-a furat arbitrul si o sa va dau doar cateva exemple. Sectia de cardiochirurgie de la spitalul Marie Curie, superdotata si mai mult decat necesara, tot n-a fost deschisa pentru ca nu sunt bani, nu e personal si, mai ales, nu e vointa. Pentru ca ea nu exista, zeci de copii mor anual cu zile.
Spitalele de pediatrie sunt prost dotate, medicii putini si suprasolicitati, cazuistica grava inclusiv din cauza numarului inadmisibil de mare de sarcini nesupravegheate, din cauza erorilor facute de mamele ignorante in timpul sarcinii etc.
In privinta veniturilor, ma voi referi doar la indemnizatiile mamelor, sume mereu taiate, ba la suma, ba la durata de acordare, ba la amandoua, desi economiile astfel rezultate la buget fac cat prada catorva contracte zdravene cu bani publici.
Ceea ce nimeni nu pare a intelege este importanta chestiunii demografice, pe care nimeni nu o considera o problema in Romania, desi ea este una dintre cele mai mari, daca nu chair cea mai mare pentru ca este cu foarte lunga bataie si consecinte dramatice.
Su