Marile bănci americane s-au asociat ca să împiedice eforturile autorităţilor de reglementare şi ale congresmenilor de a reduce riscurile din sistemul financiar prin despărţirea operaţiunilor bancare comerciale, de credite şi economii, de activităţile de investiţii şi speculă, conform Mediafax.
Băncile au contractat lobbyişti influenţi din Wasihngton pentru reducerea presiunilor venite din direcţia autorităţilor şi a mediului politic în ceea ce priveşte consolidarea rezervelor de capital şi vânzarea unor active, în vederea reducerii riscului de a se ajunge din nou la salvarea instituţiilor financiare cu bani publici, transmite Wall Street Journal (WSJ).
Autorităţile de reglementare şi unii congresmeni consideră că marile bănci au rămas "too big to fail", expresie utilizată în ultimii ani pentru descrierea unei situaţii în care complexitatea operaţiunilor unei instituţii financiare ajunsă în pragul falimentului impune salvarea companiei cu bani publici pentru evitarea unei crize sistemice.
Marile bănci din SUA au menţinut până de curând o atitudine pasivă, discretă, faţă de noile reglementări introduse în urma crizei financiare din 2008.
Eforturile recente de lobby marchează o schimbare a strategiei băncilor, după ce nume mari din industrie, precum "Goldman Sachs", "Morgan Stanley" sau "Bank of America", au fost nevoite să renunţe la active profitabile pentru a evita constituirea de rezerve suplimentare de capital pentru a acoperi riscurile aferente acelor operaţiuni.
Activităţile de lobby sunt desfăşurate şi coordonate prin asociaţii patronale.
Mai multe bănci mari împreună cu Financial Services Forum, unul dintre cele mai importante grupuri patronale din industrie, au contractat serviciile consultantului Tony Fratto, fost consilier al preşedintelui George W. Bush pe probleme de comunicare. Fratto a fost însărcinat de bănci cu pre