CCR va dezbate, astăzi, sesizarea Avocatului Poporului privind conflictul dintre Guvern şi CSM privind desemnarea judecătorului roman la CEDO.
Premierul Victor Ponta a anunţat că va merge la CCR pentru a susţine punctul de vedere al Guvernului privind desemnarea judecătorului român la CEDO.
„Le voi spune punctul de vedere al Guvernului şi anume că în toate ţările europene - că vorbim de CEDO, de Consiliul Europei, deci nu vorbim doar de UE, vorbim şi de cei care nu sunt membri ai UE - desemnarea judecătorului se face de către Guvern, pentru că Guvernul este chemat în judecată la CEDO, nu este niciodată o persoană privată sau CSM-ul. Pe mine mă dau în judecată la CEDO şi cei cu retrocedările şi cei cu penitenciarele, toată lumea dă în judecată Guvernul, nu CSM-ul. Doi, că nu trebuie să fii neapărat judecător în România ca să fii judecător la CEDO, dovadă dl Bârsan, actualul judecător, este profesor universitar, nu este judecător. Şi trei - că trece timpul foarte repede. Noi, în iunie, luna viitoare, trebuie să avem cele trei propuneri din care se alege una“, a explicat Victor Ponta.
Preşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a reclamat la CCR existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească şi puterea executivă determinat de modificarea procedurii de numire a judecătorului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Premierul Victor Ponta a anunţat în aprilie că i-a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze CCR, care va trebui să ofere un răspuns în chestiunea desemnării judecătorului român la CEDO, în contextul în care CSM s-a arătat nemulţumit că Executivul i-a restrâns atribuţiile în acest domeniu.
Mandatul actualului reprezentant al României la CEDO expiră în decembrie, iar Bucureştiul are obligaţia de a trimite noi propuneri până pe 26 iulie. În acest scop, Guvernul a emis recent o ordonan