Selecţia judecătorului român la CEDO de către comisia constituită de Guvern ar fi mult mai rapidă deoarece la CSM a fost propusă o perioadă de două luni doar pentru desemnarea unor "bieţi" procurori din România, iar Consiliul se confruntă permanent cu probleme de cvorum, a afirmat premierul Ponta.
El a fost prezent, joi, la Curtea Constituţională (CC), pentru discuţii privind procedura desemnării judeecătorului din partea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Întrebat de jurnalişti, la finalul discuţiilor, dacă selecţia judecătorului român la CEDO în baza unei comisii interinstituţionale ar fi mai riguroasă decât dacă judecătorul ar fi selectat de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), premierul a răspuns negativ, arătând că în acest caz este vorba de rapiditate.
"Nu, în primul rând este mult mai rapidă. Eu am fost de acord cu această modificare porpusă de fostul ministru al Justiţiei Mona Pivniceru, puţin îngrijorat de faptul că la CSM două luni se anunţase procedura pentru nişte bieţi procurori din România, m-am gândit că pentru un judecător la CEDO le ia vreo doi ani. După aceea, ei au tot timpul probleme de cvorum, deci a fost o chestiune de urgenţă", a spus Ponta.
Premierul a precizat din nou că Guvernul se va conforma deciziei Curţii Constituţionale şi că ordonanţa de urgenţă prin care a fost stabilită constituirea unei comisii pentru desemnarea judecătorului la CEDO va fi modificată în Parlament dacă CC va decide în acest sens.
Potrivit premierului, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii ar fi susţinut că în Constituţie este prevăzut că CSM propune judecătorii, dar că el a sancţionat imediat "eroarea", arătând că de fapt Constituţia stabileşte doar că CSM înaintează preşedintelui ţării astfel de propuneri, deci nu este vorba de judecătorul la CEDO.
"Nu este niciun conflict între i