Trebuia să se ajungă şi aici. Modul în care au reacţionat în faţa crizei economice arată că autorităţile sunt ignorante sau pur şi simplu neinteresate, din cauza orbirii ideologice, să acţioneze la nivelul factorilor determinanţi, alegând acţiunea la nivel "cosmetic", după principiul "făte că lucrezi".
Acţiunile şi programele de până acum au folosit tot felul de "artificii" juridice pentru a "ocoli" prevederile constituţionale, dar acest lucru nu a fost de ajuns. Acum este nevoie de o agresiune directă împotriva cetăţenilor, o agresiune care se împiedică tot mai mult de prevederile constituţionale.
Înainte ca autorităţile noastre să vină cu propuneri pentru confiscarea averilor sau a automobilelor care depăşesc viteza legală, Curtea Constituţională a Germaniei a "închis ochii" la "micile" corecţii aplicate tratatelor europene pentru salvarea unei utopii a aşa-ziselor elite continentale.
Acum, autoritatea supremă în probleme constituţionale din Europa, Comisia de la Veneţia, este de acord cu modificarea articolelor privind dreptul de proprietate. "Comisia Europeană pentru Democraţie prin Lege, mai bine cunoscută sub numele de Comisia de la Veneţia, este organul consultativ al Consiliului Europei pentru problemele constituţionale", se arată pe site-ul Consiliului Europei, iar "comisia a jucat un rol important în adoptarea constituţiilor care sunt conforme cu moştenirea constituţională a Europei".
Oare despre ce moştenire este vorba, atunci când sancţionezi atacul direct asupra unui pilon de bază al statului de drept? Sau nimic nu mai contează, când trebuie să creezi o bază legală pentru confiscarea avuţiei cetăţenilor, deoarece ai ajuns la concluzia că jaful anterior crizei nu a fost suficient?
"Este uşor să concepi faptul că, în loc să fie un factor de reparare a nedreptăţii, legea devine cel mai invincibil instrument al său", scria Frédé