În Vinerea din Săptămâna Luminată, prima după Paşti, se serbează praznicul Izvorului Tămăduirii. Ortodocşii vin la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică.
Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare închinată Maicii Domnului, care arată rolul Fecioarei Maria în mântuirea oamenilor. Numele vine de la minunile săvârşite la un izvor din apropierea Constantinopolului.
Cel mai căutat Izvor al Tămăduirii din judeţul Constanţa este la Dervent. La mănăstirea din sud-vestul Dobrogei, oamenii vin în pelerinaj ca să-şi afle sănătatea şi răspunsul la zbuciumul sufletesc. Ei cred că odată sorbind apa vie şi curată de la mănăstire, liniştea se va pogorî asupra spiritului şi trupului lor încercat.
În ziua de vineri, 10 mai, de praznicul Izvorului Tămăduirii, Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Dervent. Apoi se va merge în procesiune la Izvorul Tămăduitor, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apei, Aghiasma Mică.
Monahii de la Dervent arată că istoria izvorului se împleteşte cu cea a creştinării noastre de acum două milenii.
„Parcă vedem trecând prin faţa ochilor cum apostolul neamului nostru, Andrei cel întâi chemat, ajunge şi prin aceste locuri trimis de Hristos Mântuitorul. Găsind poporul strămoşilor noştri însetaţi de cuvântul adevărului va propovădui poporului, iar apoi va da cu băţul în piatră, asemenea lui Moise odinioară, iar cu apa ce a izvorât aici va boteza pe cei ce au crezut.
Vedem apoi cum ucenici de-ai Sfântului au primit Cununa lângă cetatea Dervent, cum ciobănaşul surdomut şi-a găsit tămăduirea lângă Sfintele Cruci roase de vreme, iar la sfârşit apare chipul cuviosului părinte Elefterie spre a ne amintii de osteneala ce a depus-o pentru ridicarea acestui Sfânt Locaş.
Fresca de pe peretele interior al zi