După ce a fost una dintre puţinele societăţi de stat care a reuşit să iasă din insolvenţă, pe profit, Plafar este din nou administrat într-un stil “original” de către Statul român. În condiţiile în care curentul bio este tot mai apreciat şi în România, Ministerul Economiei a decis să privatizeze societatea. De neînţeles este şi motivul pentru care fabrica Plafar din Timişoara a fost închisă, deşi a fost mereu profitabilă.
Plafar, primul pe lista privatizărilor
Deşi are în portofoliu o grămadă de “găuri negre”, generatoare de datorii, Ministerul Economiei a anunţat că va începe în acest an şirul de privatizări cu Plafar – societate care, datorită ultimelor tendinţe legate de promovarea curentului bio, ar putea fi una dintre cele mai profitabile companii de stat. “În perioada următoare vom începe şirul de privatizări. Avem deja o listă pe care o vom supune Guvernului spre aprobare, la nivel de memorandum, şi apoi vor începe privatizările lor. Vom începe cu Plafar şi Sanevit. Vom continua, probabil, cu şantierele navale de la Mangalia, cele care sunt în proprietatea Statului”, anunţă ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Societatea Naţională Plafar S.A., care are ca obiect principal de activitate producţia, industrializarea şi comercializarea pe piaţa internă şi la export a plantelor medicinale, aromatice, din culturi şi din flora spontană, fiind cel mai important şi cunoscut producător în acest domeniu, din ţară, are opt sucursale în subordine. Printre ele nu mai figurează Plafar Timişoara care, paradoxal, a fost mereu una dintre sucursalele profitabile ale companiei. Cu toate acestea, a fost închisă.
Prima strategie de privatizare a fost aprobată în octombrie 2006, când Guvernul intenţiona să vândă 51% din capitalul social al companiei către investitori. În martie 2009, Plafar a intrat în insolvenţă. Î