Celebra jurnalista Becky Anderson de la CNN a realizat un reportaj in care lauda si explica importanta economica a canalului Dunare-Marea Neagra.
Materialul video difuzat de cunoscutul canal TV american incepe cu prezentarea unui convoi de barje, care navigheaza pe canalul Dunare-Marea Neagra, aducand cereale si fier vechi din Ungaria.
Una dintre barje este condusa de capitanul Costica Jireghie, intervievat de CNN, care a precizat pentru canalul TV ca a facut doar 7 zile din Ungaria pana pe canal. In plus, romanul explica ce transporta: fierul are ca destinatie Turcia sau Ciprul, iar cerealele merg in Israel sau tari arabe. "Toata aceasta incarcatura trebuie sa ajunga in portul Constanta", spune Costica Jireghie.
Reportajul prezinta apoi Constanta, cel mai mare port maritim si comercial al Romaniei la Marea Neagra, care functioneaza si ca port fluvial pentru marfuri transportate pe Dunare, al doilea fluviu ca marime al Europei, mai arata CNN, care adauga ca "un rol urias" in aceasta privinta are canalul construit de "mana omului pentru a face mai scurta si mai rapida ruta pe fluviu pana la portul Rotterdam de la Marea Nordului".
Becky Anderson a survolat din elicopter aceasta limba de apa din tara noastra.
"Canalul Dunare-Marea Neagra este al treilea de acest gen ca marime din lume. Poate ca nu e la fel de impresionant ca Suez sau Panama, dar acesti 60 de km reprezinta o iesire cruciala pentru tari ce nu au acces la mare din Europa Centrala si de Est", subliniaza jurnalista.
CNN nu uita nici de istoria dureroasa a acestui canal, construit cu "preturi imense", umane si financiare.
"In anii '50, acesta a fost locul lagarelor de munca fortata din Romania comunista" spune jurnalista, care aminteste ca oficial canalul a fost deschis in 1984, ilustrand si cu imagini de arhiva din acele vrem