Veniturile bugetului consolidat din impozitul pe salarii şi venit au crescut în T1 (comparativ cu T1/2012) cu 11,5%, dar veniturile din contribuţiile de asigurări (CAS) au avansat cu doar 3,6%, potrivit execuţiei bugetului consolidat ianuarie-martie.
Bugetul consolidat a „pierdut“, astfel, în T1 2013, 950 mil. lei (216 mil. euro, adică aproape 900 mil. euro pe tot anul, cât o treime din deficitul anual al bugetului de pensii) pentru că veniturile din contribuţiile de asigurări nu au urmat creşterea procentuală a veniturilor din impozitul pe salarii şi venit, aşa cum, teoretic, era de aşteptat să se întâmple (pentru că, în general, se aplică pe unul şi acelaşi salariu). Datele Ministerului Finanţelor la T1 pot indica faptul că, în România, salariile cresc, dar cresc puternic veniturile salariale mari – pentru că CAS este plafonat la cinci salarii medii brute, dar nu şi impozitul pe venitul salarial – 16% pe tot venitul.
„La o primă vedere, diferenţa dintre creşterea procentuală a veniturilor la buget din impozitul pe salarii şi venit şi cea din veniturile din CAS ar putea proveni de la bonusurile acordate de companiile mari care plătesc salarii bune, toate pe cartea de muncă - aceste bonusuri sunt plătite în primele luni ale anului pentru prestaţiile de anul trecut. Pentru acestea se plăteşte impozitul pe venit, dar, probabil, nu şi CAS care este plafonat. O altă explicaţie ar fi că PFA-urile plătesc impozit pe venit anticipat în patru tranşe (bugetul ar fi primit nişte bani anticipat - n.n.)“, opinează Gabriel Sincu, head of tax & outsourcing al biroului de la Bucureşti al companiei de audit şi consultanţă Mazars.
În România însă doar 5,2% din salariaţi au salarii brute de peste 5.000 de lei, potrivit datelor INS şi, probabil, mult mai puţin peste 11.115 lei (nivel peste care nu se mai plăteşte CAS). Mai mult, dacă PF