Google este cel mai mare motor de căutare, deci are şi cele mai multe date indexate. Cum îţi croieşti drum prin tot noianul de informaţii? Poţi învăţa acest lucru de la o celebră agenţie de inteligenţă din SUA.
Google poate rămâne fără secrete, mai ales dacă urmezi sfaturile National Security Agency (NSA). Acestea au fost strânse într-o carte de peste 600 de pagini cu trucuri de cum să descoperi aproape orice informaţie care poate fi găsită pe Internet (atât vizibilă, cât şi ascunsă), scrie Wired. Cartea pe care au folosit-o agenţii NSA se numeşte „Untangling the Web: A Guide to Internet Research“ şi a fost publicată în 2007.
De ce a fost oferită publicului acum? Pentru că au cerut-o cei de la MuckRock în numele legii Freedom of Information. Cererea acestora a fost trimisă pe 9 aprilie 2013 şi acum cartea ajunge pe Internet. „Documentele cerute vor fi oferite publicului larg fără vreo taxă ca parte a serviciului de informare publică al MuckRock.com [...]“, se menţionează în cererea înaintată autorităţilor americane.
Există capitole simple, cum ar fi „Search Fundamentals“ sau „De ce am nevoie de ajutor?“, dar există şi capitolul „Google Hacking“ care duce explotarea motoarelor de căutare publice la alt nivel. „[Capitolul] se concentrează pe folosirea acestor motoare de căutare deja disponibile pentru a obţine acces la informaţii care, cel mai probabil, n-au fost destinate distribuţiei publice“, se arată în capitolul menţionat.
Spre exemplu, dacă vrei să afli informaţii confidenţiale despre companii din Africa de Sud poţi căuta pe Google: filetype:xls site:za confidential. Sau pentru Russia, şi parole ale utilizatorilor din această ţară, este suficient să scrii: filetype:xls site:ru login. Paginile web sunt programate în engleză, în cele mai multe cazuri, de aceea nu e nevoie de vocabular specific ţării.
Nimic nu e ilegal, dar atenţie la