Imunizarea copiilor cu vârsta până într-un an restanţieri la administrarea vaccinurilor care-i protejează de bolile infecţioase se va realiza de săptămâna viitoare, a informat conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Responsabilii instituţiei au anunţat ieri că ministerul de resort a reuşit să dezamorseze criza provocată de lipsa serului în teritorii, prin noi achiziţii.
Astfel, o tranşă de 6.800 de doze de vaccin hexavalent care previne difteria, tetanosul, tusea convulsivă, hepatita B, Haemophilus influenzae tip B şi poliomielita a fost livrată în judeţ. Serul se injectează sugarilor între 2 şi 6 luni, iar cantitatea primită de DSP Suceava asigură necesarul pentru trimestrul II.
În depozitele Direcţiei de Sănătate Publică a ajuns şi vaccinul pentavalent, utilizat pentru imunizarea bebeluşilor contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi meningitei virale, peste 7.000 de doze de ser fiind repartizate judeţului Suceava de ministerul de resort. Totodată, a fost asigurat şi necesarul de vaccin Priorix, contra rujeolei, rubeolei şi oreionului, care se inoculează la vârsta de 1 an, la nivelul DSP fiind disponibile circa 3.000 de doze.
Reglementări: Medicii de familie, obligaţi să-şi ridice vaccinurile de la sediul DSP
De menţionat că de la 1 aprilie au fost introduse o serie de modificări privind activitatea de vaccinare şi raportare. Astfel, angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică nu mai transportă la cabinetele medicilor de familie dozele de vaccin. Aceştia din urmă au obligaţia de a se deplasa la sediul instituţiei o dată pe trimestru, cu genţi frigorifice, pentru a ridica şi transporta în condiţii sigure serul.
O altă noutate o reprezintă faptul că vaccinurile nu mai sunt plătite prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), ci prin DSP. Suma decontată medicilor de familie pentru o inoc