La patru ani de la declanșarea programului național Prima Casă, la Timișoara apetitul cumpărătorilor s-a schimbat radical. Dacă în 2009 tinerii nu aveau curaj să opteze pentru apartamente noi, considerate mult prea scumpe pentru bugetul lor, acum jumătate din locuințele tranzacționate pe program sunt în imobilele noi.
Conform unei analize realizate de Imobiliare.ro, principalul portal imobiliar din România, în cei patru ani care au trecut de la adoptarea programului Prima Casă, oferta pe segmentul apartamentelor care se încadrează în 60.000 de euro a crescut considerabil. Noutatea este că locuințele noi au început să se vândă în această sumă. ”Aproape jumătate din locuințele accesate acum pe programul prima Casă, respectiv 48% sunt apartamente noi care se încadrează în limita impusăd e guvern, de 60.000 de euro”, a explicat Daniel Crainic, analist imobiliar. Tot în orașul nostru piața imobiliară ieftină este ocupată în proporție de 9% de case, care se vând la același preț – prag în program.
Potrivit specialiștilor imobiliari, în materie de ofertă, Timişoara este oraşul cel mai bine adaptat la cerinţele potenţialilor cumpărători în materie de preţ, la nivel național. Astfel, 67% dintre apartamentele scoase la vânzare în oraş se încadrează în pragul de 60.000 de euro, acest nivel fiind foarte apropiat de cel al cererii. Două treimi din cei care caută locuințe la Timișoara sunt interesați de spații care să coste sub 60.000 de euro. O analiză a interesului timișorenilor pentru locuințe, indică faptul că în oraşul de pe Bega, 68% dintre căutările pe apartamente vizează unităţi de maximum 60.000 de euro. Doar 22% dintre potenţialii cumpărători sunt interesaţi de proprietăţi de până la 80.000 de euro, în vreme ce spre segmentele 80.000 – 100.000 de euro şi peste 100.000 de euro se îndreaptă 4% şi, respectiv, 5% dintre căutări.
La patru ani de la de