Guvernul propune candidatii la functia de judecator la CEDO din partea Romaniei, a decis, astazi, 9 mai, Curtea Constitutionala, respingand sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind conflict de natura constitutionala intre autoritatea judecatoareasca si Guvern.
Premierul Victor Ponta a declarat, dupa ce a participat la discutiile de la Curtea Constitutionala privind procedura desemnarii judecatorului din partea Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), ca selectia de catre comisia constituita de Guvern ar fi mult mai rapida deoarece la CSM a fost propusa o perioada de doua luni doar pentru desemnarea unor "bieti" procurori din Romania, iar Consiliul se confrunta permanent cu probleme de cvorum.
Potrivit premierului, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii ar fi sustinut ca in Constitutie este prevazut ca CSM propune judecatorii , dar ca el a sanctionat imediat "eroarea", aratand ca de fapt Constitutia stabileste doar ca CSM inainteaza presedintelui tarii astfel de propuneri, deci nu este vorba de judecatorul la CEDO.
La jumatatea lunii aprilie, premierul i-a solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru a clarifica cine anume are atributia propunerii judecatorului Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, respectiv o comisie guvernamentala sau Consiliul Superior al Magistraturii.
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, de asemenea, Curtea Constitutionala pentru solutionarea unui conflict de natura constitutionala intre autoritatea judecatoareasca si Guvern privind modificarea procedurii de numire a judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Opinia premierului in aceasta problema este ca majoritatea tarilor europene propun un judecator la CEDO printr-o procedura guvernamentala, deoarece in acest caz nu exista