Mult discutată coplată la externare aduce doar mărunţiş în bugetele spitalelor. Sumele adunate în prima lună de încasare reprezintă sub 1 la sută din bugetul unei unităţi spitaliceşti. Managerii spun că vor trebui să aştepte luni bune pentru a strânge sume cu care să poată cumpăra ceva semnificativ.
După prima lună în care s-a colectat coplata, Spitalul Judeţean de Urgenţă a adunat aproape 15.000 de lei. Suma este infimă în raport cu necesităţile spitalului.
"Dupa ce vom semna contractul cu casa de asig vom vedea bugetul total si unde este mai mare nevoia de a fi folositi acesti bani. sincer dorim sa adunam o suma mai mare cu care sa putem face cva semnigicativ ca sa nu cheltuim sume mici pe lucruri marunte ci am vrea sa facem ceva care sa conteze cu acesti bani", a menţionat Cristiana Ciortea, spitalul judetean de urgenta.
Aceeaşi intenţie o are şi managerul Spitalului de Recuperare, care a încasat circa 8.000 de lei din coplata pe luna aprilie.
"Ne-am gandit sa dezvoltam partea de terapie ocupationala pt pacienti. sa diversificam terapia ocupationala 00.54 musca 01.29 si ne-am gandit sa dezv sis acesta de protectie a pers si pacienti acum avem 2 module cu cate 16 camere dar nu acopera intreaga cladire", a precizat Sanda Patrichi, reprezentant al spitalului de Recuperare.
Părerile între pacienţi sunt împărţite. Unii spun că banii din coplată sunt bineveniţi pentru spitale, alţii spun că taxa nu-şi avea rostul.
În majoritatea spitalelor coplata la externare are o valoare de 10 lei. Aceasta nu se plăteşte în cazul internărilor de urgenţă.
Reporter: Alin GOLBAN
Imagine: Rareş RÂŞNOVEANU