Peste 140 de clujeni au fost muşcaţi de căpuşe de la începutul anului. Cei mai mulţi, în perioada Paştelui, când la Unitatea de Primiri Urgenţe s-au prezentat în medie, zilnic, opt persoane cu muşcături de căpuşă. Netratate corect, acestea pot cauza boli grave.
Cei care sunt muşcaţi de căpuşe şi nu se adresează medicului riscă să se îmbolnăvească de boala Lyme, o maladie care afectează articulaţiile, inima şi care poate conduce la afecţiuni neurologice.
"La ora actuală inclusiv ziua de ieri avem 142 persoane muşcate de căpuşe. Nu avem cazuri de boala lyme. Două cazuri de boala Lyme din luma martie sunt cazuri muşcate în 2012 deci nu sunt de acum muşcate", a precizat Mihai Moisescu, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj.
Cei mai mulţi clujeni muşcaţi de căpuşe s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe în perioada Paştelui.
"În perioada 1-9 mai la UPU am avut un număr de 80 de persoane care s-au prezentat cu muşcături de căpuşă, deci o medie de opt cazuri pe zi", a menţionat Monica Costin, director de îngrijiri SCJU CLUJ.
Persoanele care constată că au fost muşcate de căpuşe trebuie să meargă la spital.
"În primul rând, muşcături de căpuşe trebuie să nu se panicheze omul, dar nici să fie neglijate şi atunci în momentul în care a fost muşcat de căpuşe primul lucru ar trebui să se adreseze medicului de familie", a specificat Costin.
Dacă în zona în care au fost muşcate apare o roşeaţă, persoanele trebuie tratate de medici cu antibiotice, pentru a evita apariţia bolii Lyme.
Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Lorant Ersek