Radacinile de nap sunt ca niste morcovi albi, cu miez dulce-picant si racoros. Cu o consistenta asemanatoare cu a guliei, napul poate fi consumat crud, fiert sau prajit
Aceasta leguma milenara este raspandita in tarile nordice. Inca din epoca primitiva era folosita ca hrana, fiind comestibile atat radacina - carnoasa, sferica -, cat si frunzele. Sunt sanatoase legumele proaspete si deschise la culoare. Datorita aromei sale deosebite, napul este folosit din belsug in supe si ciorbe de carne.
Mai hranitori sunt napii tineri, care se digera usor. In stare cruda, pot fi folositi sub forma de salate - in combinatie cu sfecla si morcov - sau ca atare, cu ulei si marar. Intrucat napul crud poate crea uneori probleme persoanelor cu afectiuni digestive, poate fi preparat termic, dar atat cat sa i se inmoaie celuloza. Iti sugerez sa-l inabusi in putin ulei de masline sau sa-l fierbi la abur. Il gasesti si la conserva sau congelat, in supermarketuri.
Radacina sa are o valoare nutritiva ridicata si contine, intre altele, vitaminele A, B1, B2, PP, C, iod si cupru - elemente care contribuie la stabilizarea sistemului nervos si intaresc imunitatea naturala. Mananca frunze de nap. Sarurile minerale pe care le contin - calciu, fier, cupru -, precum si clorofila ajuta la refacerea sangelui.
Sfaturi la... paneras!
Inainte de a-i pune la frigider, impacheteaza-i in hartie si apoi in punga de plastic; isi vor pastra prospetimea doua-trei zile.
' Inainte de a-i prepara, indeparteaza frunzele aspre.
' Din napii taiati rondele si uscati la cuptor se prepara cafea dietetica.
' Siropul de nap se realizeaza prin scobirea radacinii si umplerea acesteia cu zahar, ca si la ridichea neagra.
' Pentru a pune napii la murat, se taie rondele in grosime de 3-4 mm, care se introduc in apa sarata. Dupa fermentare, se folosesc ca salata, garnitu