În ultimii ani, Ministerul Sănătăţii a pus accentul pe informatizarea activităţilor sale din dorinţa de a stopa fraudele existente în sistem.
Reţeta electronică şi cardul de sănătate s-au numărat printre primele elemente implementate. Dosarul electronic al pacientului ar fi cea de-a treia noutate, deşi licitaţia de implementare a fost contestată de 28 de ori. Practic, informatizarea sistemului va fi completă, susţin reprezentaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în momentul în care, pe lângă reţeta electronică şi cardul naţional de sănătate va fi introdus şi dosarul electronic pentru fiecare contribuabil.
„Dosarul electronic va fi implementat după ce se va da cardul de sănătate, pentru că nu se pot face toate în acelaşi timp. E bine că prin acest dosar se pot vedea toate bolile pacientului. Fiecare persoană va avea un cod, dar partea proastă este că în cazul pacienţilor în comă, spre exemplu, nu se va putea accesa această parolă pentru că este nevoie de un acord scris. Credem că peste patru ani acest lucru va fi posibil“, spune dr. Elena Savin, medic de familie la Policlinica Studenţească din Copou.
Medicii de familie solicită, într-un memoriu adresat Camerei Deputaţilor, eliminarea obligativităţii distribuirii cardului de asigurat de către medici de familie şi iniţierea unor consultări între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, CNAS, medicilor de familei şi ai pacienţilor, pentru a găsi soluţia optimă privind datele ce vor fi conţinute de Dosarul Electronic al Pacientului.
În plus, medicii vor ca informaţiile cuprinse pe cardul de sănătate şi modul de folosire a acestora, pentru e evita activităţi birocratice suplimentare, inutile, să nu fie puse în sarcina medicilor de familie. Eliminarea sau modificarea acestui articol este necesară în contextul în care Dosarul Electronic al Pacientului, proiect CNAS finanţat prin fonduri europe