Peste un milion de persoane au emigrat in Germania in 2012 si majoritatea acestora sunt din Polonia, Romania si Bulgaria. Autoritatile germane nu sunt speriate de valul de imigranti, ba din contra, sunt bucuroase de mana de lucru tanara si educata.
1,08 milioane de persoane, inclusiv 966.000 de straini, au emigrat in Germania anul trecut, numarul cel mai mare de imigranti din 1995 incoace, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de trouw.nl.
Potrivit Biroului Federal de Statiostica, numarul imigrantilor s-a marit cu 13% fata de 2011. Autoritatile se bucura insa de venirea imigrantilor: "Acest influx ne ofera uriase posibilitati, intrucat acest nou val de imigranti este tanar si educat", a precizat ministrul Muncii, Ursula von der Leyen.
Sunt zeci de mii de locuri de munca, in special in sectorul Sanatatii, care beneficiaza de pe urma acestui fenomen, amplificat de ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru muncitorii din tarile non-membre UE.
Tarile lovite de criza economica din centrul, estul si sudul Europei sunt cele care "livreaza" cea mai multa forta de munca in Germania.
Cotidianul El Pais scria ca "cei mai multi imigranti straini vin din estul Europei. Cea mai mare crestere o constatam printre persoanele din tarile afectate de criza euro, precum Spania (49.933 angajati in 2012), Grecia (34.109) si Portugalia (11.762). (...) Principalele tari de origine ale imigrantilor sunt Polonia (176,000), urmata de Romania (116.000) si Bulgaria (59.000)".
Publicatia italiana Il Manifesto arata ca acest fenomen este avantajos pentru Germania. Populatia imbatranita si tara au nevoie de forta de munca proaspata. Insa pentru tarile din sud asta inseamna o pierdere, intrucat pierd bani pe acesti tineri inalt calificati care pleaca in numar mare.
Motivul succesului Germaniei se datoreaza