De trei săptămâni, în pădurile din Dobreşti s-a lăsat o linişte mormântală. Drujbele au tăcut, maşinile cu buşteni nu mai brăzdează codrii, iar oamenii locului îi spionează non-stop pe inspectorii Corpului de Control al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) care au luat la verificat Ocolul Silvic. Rezultatul investigaţiei, deşi încă doar parţial, scoate deja la iveală o hoţie generalizată: hectare întregi au fost "rase" fără acte, inclusiv trei rezervaţii preţioase de goruni seculari, păstraţi pentru reproducţie, valoarea de până acum a prejudiciului fiind estimată la peste 2 milioane de lei.
Totul s-a făcut cu complicitatea sau chiar la iniţiativa pădurarilor care, în schimb, au strâns averi fabuloase, dar şi în beneficiul unor afacerişti locali, între care se află la loc de cinste şi un sponsor al Poliţiei Bihor. Chemaţi în sfârşit să dea socoteală, unii pădurari au leşinat, iar alţii au început să se caute de "pile" şi de bani, în speranţa că vor putea opri tăvălugul pornit de ministrul Pădurilor, orădeanca Lucia Varga.
Turnătorie despre şef
Controlul la Ocolul Silvic Dobreşti a pornit de la o anonimă trimisă conducerii RNP, în care sunt descrise abuzurile şi furturile fostului şef din perioada 2005-2008, liberalul Sorin Silaghi, în prezent şef de district, pregătit însă să-şi reia vechea funcţie.
Silaghi e învinuit că a închis ochii, dar nu pe gratis, la masivele defrişări ilegale, dar şi că, împreună cu doi subalterni, brigadierul Viorel Groza şi pădurarul Florian Ilea, a exploatat pădurile prin intermediul mai multor firme. Una ar fi Felix Forest, administrată de cumnatul lui Ilea, Viorel Şaitoş, dar care a fost reprezentată personal de pădurar la toate licitaţiile desfăşurate pentru vânzarea de masă lemnoasă atât în organizarea Ocolului Dobreşti, cât şi în cea a Direcţiei Silvice Bihor.
Autorul anonimei explică şi modul în care se f