BCR, cea mai mare bancă locală, a acordat din 2007 până în prezent credite în valoare de peste un miliard de euro pentru beneficiarii de proiecte finanţate din fonduri structurale, sub formă de cofinanţări.
„Am finanţat 1.063 proiecte din fonduri europene a căror valoare totală este de 15 miliarde de lei, iar valoarea cofinanţărilor acordate de noi este de peste 4,3 miliarde de lei. Ca distribuţie a finanţărilor, cea mai mare se regăseşte în industrie, unde am acordat finanţări pentru proiecte în valoare de peste 3 miliarde de lei, pentru proiecte de mediu (apă - canal), a căror valoare este de peste 2,9 mld. lei, şi pentru zona de transport, unde valoarea proiectelor pe care le-am cofinanţat este de 2,8 miliarde de lei“, a spus Ioana Gheorghiade, directorul executiv al Direcţiei Sector Public şi Finanţarea Infrastructurii din cadrul BCR.
Proiectele cu cea mai mare valoare a finanţării care au luat credite de la BCR sunt implementate de companiile de utilităţi care au accesat o linie de finanţare nerambursabilă a infrastructurii de mediu. Astfel, cel mai mare proiect european şi co-finanţat de BCR are o valoare totală de 685 de milioane de lei în timp ce valoarea cea mai mare a creditului acordat de bancă pentru cofinanţarea unui proiect european a revenit unei companii de stat din domeniul energetic, pentru care BCR a acordat un credit de 103 milioane lei.
„În topul celor mai mari zece proiecte cofinanţate de noi a fost şi un IMM, care implementează un proiect cu o valoare totală de 199 milioane lei“, a mai spus Gheorghiade.
Deşi au trecut mai bine de cinci ani de când România are la dispoziţie aproape 20 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru proiectele finanţate din fonduri structurale nerambursabile, gradul de absorbţie este de doar 13,4%, adică o absorbţie efectivă în economie de doar 2,58 miliarde d