Eurobank Property Services (EPS) a lansat o nouă ediţie a Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale. Noile date includ primul trimestru al anului 2013, totalizând un istoric pentru opt ani acoperiţi integral de indici. La nivel naţional, Indicele Rezidenţial EPS a înregistrat o uşoară creştere în primul trimestru al anului 2013, în urma unei scăderi similare înregistrate în trimestrul anterior.
Tipologia unor mici fluctuaţii în jurul unui nivel stabil de preţ a devenit comună în ultimii doi ani. Rezultatele diferitelor zone componente ale indexului naţional variază, unele înregistrând creşteri de preţuri, iar altele scăderi în ultimul trimestru. În ultimele patru trimestre, indexul preţului naţional a scăzut cu -1,2%. Preţurile rezidenţiale din România au înregistrat o scădere cumulată de -33% (-7,6% în medie pe an) faţă de maximul pieţei, înregistrat în primul trimestru din 2008. Preţurile din zonele Bucureşti-Centru şi Bucureşti-Periferie au scăzut în primul trimestru al 2013 cu -4,1% şi, respectiv, cu -5% de la un trimestru la altul, spre deosebire de preţurile din Judeţul Ilfov, care au crescut cu 2,4%, indicând un posibil echilibru al pieţei. Comparativ cu primul trimestru al lui 2008, preţurile din Bucureşti au suferit o scădere cumulată de -51%, sau -13,3% în medie pe an.
Indicii specifici pe tipuri de proprietate sugerează performanţe diferite la nivel naţional şi în Capitală. Preţurile apartamentelor din Bucureşti au înregistrat niveluri mai bune decât media Capitalei, în timp ce, la nivel naţional, situaţia a fost opusă, mai exact preţurile apartamentelor au înregistrat o creştere mai mică decât media pieţei. O evoluţie similară o au indicii corelaţi la vechimea proprietăţilor rezidenţiale. Preţul proprietăţilor noi (livrate în ultimii trei ani) a înregistrat o creştere peste medie în ultimul trimestru la nivel naţional, în timp ce preţul propr