Sunt dispuşi să facă o chetă şi să pună mână de la mână câte 200 de lei, minim, pentru a da la o parte zăpada din calea turiştilor pe care îi aşteaptă pe Transalpina. Patronii de la Rânca s-au săturat de iarnă şi de drumul care stă închis de la jumătatea lui noiembrie 2012 şi îşi doresc să revadă miile de maşini care trec vara săptămânal şi chiar zilnic, în week-end, prin staţiunea aflată în plină dezvoltare.
Pentru că traficul rămâne închis până pe 15 mai din cauza zăpezii, proprietarii de pensiuni şi cabane s-au gândit la varianta de a interveni ei cu utilaje închiriate pentru a curăţa carosabilul, dar nici măcar şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, nu recomandă o astfel de idee, ca să nu mai amintim de reprezentanţii Drumurilor Naţionale.
Cornoiu spune că există riscul producerii unor avalanşe dacă se intervine mai ales în această perioadă cu temperaturi ridicate, care permit topirea zăpezii într-un ritm destul de rapid. O astfel de avalanşă poate surprinde un autoturism aflat în trafic şi consecinţele sunt greu de anticipat, iar despre responsabilitate… şi mai greu de spus a cui ar fi în cazul unei nenorociri.
Nici şeful Drumurilor Naţionale din judeţ, Ion Tudor, nu e de acord cu iniţiativa care circulă zilele acestea printre patronii din Rânca. El spune că nimeni nu are voie să circule pe şoseaua închisă până pe 15 mai. „Acolo este un şantier, chiar dacă vara turiştii pot circula. Sunt alte condiţii vara, dar acum nici noi nu intrăm acolo. E responsabilitatea constructorului. Am auzit de această iniţiativă şi nu o susţin pentru că e destul de riscantă şi, în plus, până pe 15 mai când se deschide oficial drumul nu mai e atât de mult timp. Mai sunt câteva zile, e cald şi cred că se va topi zăpada de la sine, trebuie să avem doar răbdare. Şi nici nu mai sunt utilaje cu care să se intervină pentru că cele pe care noi le-am avut închiriate pe ia