Portughezii de la EDP au reuşit, ieri, să vândă energie solară pe o perioadă de cinci ani pe piaţa PCCB administrată de OPCOM. Tranzacţia este o premieră deoarece contractele realizate până acum pe PCCB au o valabilitate de un an. Numai Arcelor Mittal Galaţi a încheiat cu Nuclearelectrica contract pe o perioadă de un an şi jumătate.
Cantitatea vândută de EDP, prin companiile Studina Solar şi Potelu Solar, este de circa 800.000 MWh, iar preţul de adjudecare al licitaţiilor este de 200 de lei/MWh. Cumpărătorul este Renovatio Trading. Livrarea energiei va începe pe 17 mai 2013.
Anul trecut, EDP a demarat construcţia a patru parcuri fotovoltaice în Mehedinţi, Olt şi Dolj. Capacitatea totală instalată este de 39 MW. Finalizarea parcurilor a fost estimată pentru primul trimestru al acestui an.
Livrarea panourilor fotovoltaice a fost asigurată de Suntech PowerHoldings, companie care are sedii în China, Elveţia şi SUA.
EDP este cel mai mare grup industrial din Portugalia şi unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa energiei din Europa. EDP este, în prezent, al treilea mare operator energetic din Peninsula Iberică, cu prezenţă în Portugalia şi Spania, dar şi Brazilia. În România, EDP mai deţine parcurile eoliene Peştera, cu o capacitate instalată de 90 de MW, şi Cernavodă Power, de 138 MW.
* UE vrea să impună taxe pentru panourile solare din China
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să impună taxe vamale de până la 67,9% la importurile de panouri solare din China, pentru a combate politica de dumping a companiilor chineze, potrivit unui oficial european, citat de Bloomberg.
Taxele de import vor afecta peste 100 de companii din China şi se vor situa, în medie, la 47,6%, informează Mediafax. Introducerea taxelor reprezintă rezultatul preliminar al unei investigaţii antidumping deschisă de Comisia Europeană în luna septembrie a