Efectele "exploziei" afacerilor cu gaze de sist din Statele Unite se resimt si in Europa, unde planurile pentru uzinele moderne pe baza de gaze naturale sunt amanate, deoarece nu pot face fata importurilor ieftine de carbune de pe piata americana.
Compania de stat norvegiana Statkraft a anuntat ca opreste o centrala pe gaze din Germania, din cauza concurentei americane, iar E.ON, din Germania, a anuntat ca ia in considerare sistarea mai multor centrale pe gaze din Slovacia.
Situatia se repeta in multe alte state europene, centralele pe carbuni ieftini fiind mai competitive la preturile actuale pentru electricitate. Astfel, centralele pe carbuni pot fi o solutie pe termen scurt pentru economiile aflate in dificultate, insa, pe termen lung, nu corespund cu tintele de reducere a gazelor cu efect de sera.
Din cauza boom-ului gazelor de sist din Statele Unite, companiile locale nu mai folosesc si carbune, acestia ajungand, la pret foarte mic, pe piata europeana. In 2012, exporturile de carbune din SUA spre Europa a crescut cu 23 la suta, ajungand la peste 60 de milioane de tone.
Cea mai mare parte este folosita pentru procutia de electricitate, in detrimentul gazelor. In Marea Britanie, de exemplu, proportia de electricitate generata de carbune a crescut la cel mai inalt nivel din ultimii 17 ani, in 2012, in timp ce productia bazata pe gaze a scazut, relateaza The Wall Street Journal.
In plus, extinderea centralelor pe baza energiei regenerabile "taie" din orele de functionare ale centralelor pe gaz. Productia de energie solara si eoliana este mai mare la orele de varf ale consumului, o piata care ar trebui acoperita de centralele pe gaze.
"Companiile se chinuie sa scoata profit din centralele pe gaz, chiar si in cazul celor foarte moderne", a explicat Kash Burchett, analist la IHS Energy.