Cel mai bine plătit angajat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne este un agent care a câştigat în luna martie un venit net de 13.835 lei, adică de 2,6 ori mai mult decât ministrul, potrivit datelor publicate pe site-ul instituţiei.
La aproape trei ani şi jumătate de la intrarea în vigoare a legii unitare a salarizării bugetarilor, un proiect amplu discutat şi adoptat la presiunea FMI, efectele legii care ar fi trebuit aplicate în trei guverne (Boc, Ungureanu şi Ponta) încă se lasă aşteptate.
Între timp, statul a cheltuit în fiecare an peste 10 miliarde de euro cu salariile celor 1,2 milioane de bugetari, care ar fi trebuit să fie plătiţi după o grilă de salarizare în care cel mai mic salariu să fie de 705 lei brut (şi corespundea coeficientului 1 din grilă), iar cel mai mare să fie calculat după coeficientul 15 şi să fie obţinut de preşedintele ţării.
Menirea acestei legi era să rezolve anomaliile din sistem prin creşteri salariale, nu prin diminuări, astfel încât salariile mici să crească, iar cele mari să rămână la acelaşi nivel sau să crească mai puţin, pentru ca diferenţele să nu fie aşa de mari.
Un secretar adjunct are un salariu cu 13% mai mare decât un secretar general
O analiză simplă a informaţiilor publicate (mai mult sau mai puţin la vedere) pe site-urile ministerelor arată că, în continuare, subordonaţii câştigă mai mult decât şefii, că din acest punct de vedere este mai bine să fii secretar general decât ministru şi că o lege pe care guvernul şi-a asumat-o în faţa FMI nu îşi produce efectele.
Spre exemplu, datele publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne arată că peste 100 de angajaţi din aparatul central al acestui minister au salariul mai mare decât al ministrului.
La Ministerul Sănătăţii, un secretar general adjunct a câştigat un ve