Europa isi sarbatoreste ziua joi, 9 mai, zi care marcheaza atat sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cat si declaratia istorica a ministrului francez de externe, Robert Schuman, unul din fondatorii Uniunii Europene. Ziua Europei, desi un simbol al unitatii in randul locuitorilor "batranului continent", este umbrita de un euroscepticism in crestere si de urmarile politicilor de austeritate aplicate ca solutie la criza.
Citeste si: Barometrul de opinie publică - Ce atitudine au romanii fata de UE
In cadrul unui discurs tinut la Paris, pe 9 mai 1950, Schuman a propus unirea industriilor de otel si carbuni a Frantei, Germaniei de Vest si a altor state, ducand la crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului. Acest eveniment fiind considerat un moment fundamental in istoria Europei. Un an mai tarziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerata a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
Tratatul de la Lisabona, care a inlocuit Constitutia Europeana, are o declaratie a saisprezece membri care sustin simbolurile europene. Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sarbatoare oficiala in octombrie 2008.
Potrivit wikipedia, ziua este celebrata in diferite forme in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene si in tarile din jur, precum Turcia. Datorita naturii politice a zilei, au fost vazute incercari de a educa oamenii despre Uniunea Europeana si discursuri in sprijinul integrarii europene. Drapelul este un alt simbol cu un rol important in celebrarea zilei Europei. Desi exista preferinta de a sarbatori ziua Europei in 9 mai, avand in vedere vizibilitatea mai mare a Uniunii Europene, 5 mai este inca celebrata in unele state europene datorita rolului Consiliului in apararea drepturilor omului, democratiei parlamentare si a statului de