Peste 10.000 de angajați riscă să nu-și primească salariile și sunt la cheremul ANRE
Complexul Energetic Oltenia (CEO) funcţionează la cota de avarie. Două dintre cele mai mari termocentrale ale CEO şi din România, respectiv Rovinari şi Turceni, sunt oprite complet, astfel încât producţia de energie electrică este ca şi inexistentă.
Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, susţine că, dacă din punct de vedere legislativ nu va apărea vreo schimbare, iar Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu va înţelege că în joc este falimentul CEO, atunci vor urma disponibilizări masive.
Peste 15.000 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia se află în concediu până pe 13 mai, iar unii dintre ei au fost anunţaţi că pot să îşi prelungească zilele de concediu dacă doresc acest lucru.
Este nevoie de intervenţia
ANRE Managerul CEO este de părere că, dacă ANRE nu va interveni pe piaţa vânzărilor de energie electrică, la Complexul Energetic din Oltenia va urma, după concediile de odihnă, o perioadă de concedii fără plată.
Sursele de venit ale complexului nu permit să se mai achite salariile tuturor celor 19.000 de angajaţi, în condiţiile în care vânzările de energie sunt zero.
Reamintim că, în prezent, este în vigoare şi o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, prin care Transelectrica este obligată să preia de la CEO 500 de megawaţi, însă documentul respectiv nu este luat în seamă de ANRE. „Avem 500.000 de tone de cărbune pe stocuri. Este Ordonanţa care obligă Transelectrica să preia cu prioritate de la CEO 500 de megawaţi, dar în ANRE se fac că nu există această ordonanţă. Nu mai am cu cine să stau de vorbă! Ordonanţa trebuia să se aplice de la 15 aprilie”, se plânge acesta
Adaugă imediat că „acum am 15.000 de oameni în concediu de odihnă, apoi îi trimit în concediu fără plată şi apoi o să ur