Gheorghe Cojocaru: „Ca şi în alte ţări, şi la Chişinău s-ar putea deschide, fără prea mari investiţii, un muzeu al totalitarismului din secolul XX”.
O recentă expozitie despre ororile Gulagului Sovietic, deschisă de Fundaţia Memorial de la Moscova il face pe istoricul Gheorghe Cojocaru să vorbească şi despre documente moldoveneşti aflate in arhivele din Rusia, dar si din Moldova.
Gheorghe Cojocaru: „Sub egida Asociaţiei „Memorial” din Federaţia Rusă, care de mai bine de două decenii este implicată plenar în procesul de definire a dimensiunilor terorii regimului totalitar comunist şi de reabilitare a victimelor acestuia, de documentare şi păstrare a adevărului istoric despre crimele şi atrocităţile comise în anii de putere sovietică împotriva unor mase imense de oameni nevinovaţi, s-a deschis recent la Moscova, după cum anunţă presa, o expoziţie în care sunt expuse scrisorile părinţilor supuşi represiunilor, adresate copiilor rămaşi în afara sârmei ghimpate a Gulagului. Scrisorile expuse provin din diferite zone ale Gulagului, din adâncul Siberiei, din Kazahstan, Kolîma sau insulele Soloveţk.”
Europa Liberă: Trebuie să recunoaştem că este un act de curaj pentru un stat care îl declară pe Stalin un manager eficient, judecând după sondajele de opinii. Cum au fost adunate aceste mărturisiri şi dacă mai păstrează arhivele asemenea probe documentare?
Gheorghe Cojocaru: „Multe din scrisorile expuse provin de la familiile celor supuşi represiunilor politice, care aveau dreptul de a întreţine corespondenţa cu rudele rămase acasă. Or, de regulă, cei închişi după sârma ghimpată a Gulagului nu aveau acest drept. După mulţi ani de căutare a acestor probe incriminatorii la adresa unui regim inuman, organizatorii expoziţiei au reuşit să găsească şi unele scrisori ale copiilor trimise mamelor deportate dincolo de Ural. Exponatele, unele