Dr. GHEORGHE SAVU - medic primar chirurg, cu competenţă în acupunctură şi ecografie, Caracal, tel. 0722/66.52.82, e-mail: savughe@yahoo.com
În primul rând, vă felicit că doriţi să aveţi o viaţă cu cât mai puţină suferinţă. Ameţelile se pot datora mai multor boli, dar în cazul dvs., în urma consulturilor şi investigaţiilor efectuate se pare că ea s-ar datora unei tulburări ischemice a cerebelului şi, în special, a centrului echilibrului. Ce aveţi de făcut când apare ameţeala pentru a nu cădea şi a vă feri de un eventual accident:
* Staţi liniştit şi nu mişcaţi capul, până ce tensiunea arterială se stabilizează. Dacă ameţeala persistă, vă aşezaţi pe un scaun.
* Căutaţi un punct de sprijin, punând degetele pe ceva din jur - un dulap, un scaun, o masă, o bibliotecă.
* Faceţi mişcări cu picioarele, înainte de a vă ridica din poziţia de stat pe pat sau pe scaun, pentru a redirecţiona sângele spre cap.
* Ridicaţi-vă treptat din pat, la trezire, dimineaţa, eventual faceţi câteva exerciţii fizice la orizontală. Toate acestea duc la reglarea tensiunii arteriale şi previn ameţeala.
* Mişcaţi-vă mereu, pentru a nu deveni sedentari, de teama apariţiei ameţelii, pentru a vă conserva forţa muşchilor şi integritatea centrului echilibrului.
* Purtaţi încălţăminte cu talpă plată, pentru a ajuta creierul în procesarea informaţiilor.
* Folosiţi o lumină de serviciu, întunericul poate fi extrem de înşelător.
* Feriţi-vă de covoare groase, amortizarea lor poate crea mari dificultăţi corpului în a se orienta.
* Puneţi bare de sprijin în încăperile de baie.
* Consumaţi suficientă apă.
* Diminuaţi consumul de sare.
* Când călătoriţi, luaţi remedii contra răului de mişcare: ghimbir, lămâi, măsline.
* Diminuaţi stresul.
* Alcătuiţi o listă cu medicamentele pe care le luaţi şi verificaţi care au ca ef