Decizia de a folosi anvelope de iarnă şi în sezonul cald aparţine fiecărui şofer în parte. Legal nu există probleme, dar tehnic gumele de iarnă se “consumă” mai repede pe căldură. Rezultatul, uzura anvelopelor se produce mai rapid şi folosirea lor iarna este afectată, spun comercianţi de cauciucuri.
Scandalul obligativităţii utilizării obligatorii a anvelopelor de iarnă în sezonul rece, motivat de legislaţia netransparentă, s-a cam încheiat. Fiecare şofer a înţeles şi, după posibilităţi, a achiziţionat un set de gume speciale. Dar, această situaţie a generat o nouă enigmă: se pot folosi anvelopele de iarnă pe timp de vară? Legal nu există o prevedere care să interzică acest lucru, dar se recomandă existenţa unui set de anvelope dedicate pentru fiecare sezon, spune Gheorghe Ionescu, inspector în cadrul Registrului Auto Român, în cadrul unei dezbateri pe această temă, organizat joi la Timişoara.
Principalele probleme care apar la utilizarea combinaţiei gume de iarnă – vara este legată de uzura prematură a anvelopelor.
“Compoziţia cauciucului este diferită la anvelopele de vară şi cele de iarnă. Cele din urmă sunt mai moi, iar folosirea lor în sezonul cald duce la o uzură prematură. Iar aceasta înseamnă că şi utilizarea lor pe timp de iarnă nu mai este la aceiaşi calitate. Cu cât dimensiunea canelurilor de pe anvelope scade, cu atât şi siguranţa anvelopei e mai mică. Un cauciuc mai uzat va frâna pe o distanţă mai lungă pe zăpadă sau gheaţă”
Traian Pop, reprezentant comerciant de anvelope
Registrul Auto Român efectuează verificări în trafic pentru stabilirea calităţii anvelopelor utilizate. Dar, mai mult se insistă asupra utilizării unor cauciucuri care să corespundă ca şi dimensiune specificată în cartea de identitate a autovehiculului. În final, rămâne la latitudinea şoferului dacă schimbă sau nu anvelopele. Soluţiile alternative la un se