Prezentă în judeţul Tulcea pentru a participa la ecologizarea Sărăturilor de la Murighiol şi pentru a petrece sărbătorile pascale în Delta Dunării cu familia, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb şi-a exprimat acordul extragerii din teritoriu a animalelor dăunătoare care provoacă nu doar dezechilibre ecologice, ci şi pagube economice locuitorilor deltei. Cum vânătoarea în Delta Dunării este interzisă iar vânătorii s-au cam săturat să stea cu arma la picior şi să-şi amăgească de fiecare dată câinii de vânătoare, ar exista totuşi o portiţă sau mai bine zis o oportunitate pentru vânători din cauza creşterii numărul mare al şacalilor şi mistreţilor ce afectează culturile agricole şi animalele domestice din gospodăriile private. Tocmai pentru că aceste pagube au fost reclamate în repetate rânduri de autorităţile administrative din Delta Dunării atât autorităţilor centrale, cât şi Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării, s-a luat decizia realizării unui studiu care să exprime cotele de extracţie a dăunătorilor din teritoriu. Acest studiu, evident, şi costă şi durează aşa că la Murighiol, ministrul Rovana Plumb a fost foarte, chiar poate prea, tranşantă:
„Nu putem aştepta doi sau trei ani să se încheie studiul, iar oamenii să sufere. Până se finalizează studiul prin care se evaluează efectivele de şacali din Delta Dunării şi alţi dăunători, îi rog pe localnicii prejudiciaţi să transmită notificări direct Ministerului Mediului, la Serviciul de Biodiversitate, pentru a lua măsuri în consecinţă. Noi trebuie să asigurăm un echilibru între ceea ce înseamnă comunităţile locale şi protecţia mediului, inclusiv a faunei, dar nu în detrimentul oamenilor”, a declarat ministrul Mediului.
De altfel, declaraţia ministrului Mediului de la Murighiol nu este cu nimic diferită de o altă declaraţie făcută în urmă cu un an de zile şi în care, cu alte cuvinte,