Cei care au văzut România ca pe un El Dorado al energiei verzi vor încerca o deziluzie de genul celei din 2008 din piaţa imobiliară, spune Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica
Producţia de energie devine excedentară, iar lipsa de competitivitate a sistemului nu lasă loc de creştere a exporturilor
Energia regenerabilă nu ar trebui să depăşească 25% la nivelul sistemului, în condiţiile în care deja producţia de energie electrică este excedentară, a declarat ieri Remus Borza, partener al societăţii EURO Insol şi administrator judiciar. În opinia sa, investiţiile în energia "verde" sunt încă de pe acum supradimensionate şi asistăm la un "sfârşit de drum" în proiectele de acest tip. "Se sparge gogoaşa energiei regenerabile", zice Borza, care vede în anul 2013 un punct final, o deziluzie pentru cei care au văzut în acest domeniu ceva comparabil cu apogeul pieţei imobiliare din 2008.
Costul certificatelor verzi care trebuie achitate de populaţie în următorii ani se ridică la 9 miliarde de euro. "Este o factură cam mare", spune Borza, care consideră că această viziune despre un El Dorado este pe sfârşit. Puterea instalată pe energia eoliană şi fotovoltaică este deja foarte ridicată şi nu mai este loc de dezvoltare având în vedere consumul intern. La sfârşitul anului, energia regenerabilă va reprezenta deja 24-30% din sistemul energetic românesc.
Consumul de energie, redus de falimentele în lanţ
Românii sunt mai zgârciţi atunci când este vorba de consumul de lumină, însă scăderea capacităţilor industriale este cea care va crea presiune pe piaţa furnizării de energie. 2013 va fi anul marilor insolvenţe în industrie, cu Oltchim Râmnicu Vâlcea, Romet Buzău, combinatele Mechel şi Dobrogea SA, cel mai mare producător de panificaţie. Numai aceste societăţi reprezintă un consum de 5 terawaţi care dispare din cerere.