Există o serie de medicamente care, datorită faptului că au indicaţii pentru boli cronice specifice, iar tratamentul trebuie urmat pe perioade îndelungate, fie chiar şi pentru toată viaţa, necesită o monitorizare adecvată.
Pe anul 2013 Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi are în evidenţă 3.997 de pacienţi care urmează un tratament special aprobat de comisiile organizate la nivel judeţean, şi 2.073 de pacienţi care primesc tratament cu aprobarea comisiilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În funcţie de bugetul alocat anual, de numărul pacienţilor eligibili, precum şi de modalitatea de administrare, se alcătuiesc celebrele liste de aşteptare. Afecţiunile pentru care existau liste lungi, spre exemplu hepatita cronică, au fost rezolvate. La nivelul Iaşului exista o listă de aşteptare cu 200 de pacienţi bolnavi de hepatită B şi C. În prezent, s-a ajuns la o listă de aşteptare de 41 de pacienţi.
Afecţiuni noi tratate cu medicamente vechi
Piaţa farmaceutică din România nu dispune de medicamentele care, în Europa, sunt compensate de cinci ani, ceea ce duce la o limitare a drepturilor pacienţilor la tratamente noi. La capitolul cercetare, companiile farmaceutice româneşti nu dispun de finanţarea necesară.
„Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pot stabili bugetul pentru cercetare. Probabil că nu sunt destui bani pentru a sprijini descoperirea unor noi remedii, astfel că bolnavii sunt nevoiţi să apeleze la medicamente de import“, a declarat Gabriela Streit, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi.
Cercetarea în domeniul farmaceutic durează, în medie, 10-12 ani
Medicamentele originale sunt rezultatul unui proces de cercetare şi dezvoltare, care durează, în medie, 10-12 ani, şi care necesită finanţare. Anual, se investesc sume din ce în ce mai mari în cercetarea şi descoperirea de medicamente noi. L