În Rusia, care aniversează pe 9 mai victoria împotriva Germaniei naziste, a avut loc o impresionantă paradă militară la Moscova, în Piaţa Roşie. Parade militare au mai fost organizate şi în alte 24 de mari oraşe. "O adevărată demonstraţie de forţă demnă de Uniunea Sovietică", notează Agenţia France Presse. Care e semnificaţia acestor ceremonii, cu accentul pe forţa miliară a Rusiei?
Imediat după căderea regimului sovietic, în 1991, acest tip de celebrare cu mii de soldaţi, cu tancuri şi cu avioane, cu transportoare de rachete şi cu sute de mii de spectatori şi-a pierdut din amploare, punând accentul mai degrabă pe dimensiunea istorică a evenimentului. Vladimir Putin, însă, un pur produs al KGB-ului şi al epocii sovietice, a reintrodus ideea de demonstraţie internaţională de forţă. Ceea ce a făcut şi joi Armata Roşie, prezentându-şi cam tot ce are mai bun în materie de armament: rachetele cele mai perfecţionate, cele mai redutabile blindate şi purtătoare de trupe, elicoptere, bombardiere strategice de tip Tupolev 160, avioanele de vânătoare de tip MIG 29.
În jur de 11 mii de soldaţi au defilat, iar în tribuna oficială s-a aflat bineînţeles Vladimir Putin, înconjurat de ofiţeri superiori şi de veterani cu pieptul doldora de medalii.
"Ne vom aminti întotdeauna că Rusia şi Uniunea Sovietică sunt cele care au făcut să eşueze proiectele sângeroase ale naziştilor şi care i-au împiedicat să controleze lumea", a spus Vladimir Putin în alocuţiunea sa. Şi tot el a mai ţinut să sublinieze "soldaţii noştri au protejat libertatea şi independenţa, apărându-şi cu abnegaţie patria, eliberând Europa şi obţinând o victorie a cărei grandoare va rămâne în memorii timp de secole". Din punctul de vedere al istoriografiei oficiale ruse, s-ar părea că debarcarea aliată în Normandia a fost un eveniment minor.
Probabil că dacă am compara discursurile succesive ros