In clipa de fata, cel mai interesant aspect legat de alegerile prezidentiale de anul viitor pare a fi indecizia din opozitie (prin care inteleg aici fostul ARD si MP, dar nu PPDD), scrie Bogdan Mateescu, pe blogul lui.
Avem un tripod. In ordine alfabetica:
1. Candidatul cel mai vizibil si singurul asumat ca atare: Mihai Razvan Ungureanu.2. Organizatia cea mai puternica in teritoriu dintre cele de care vorbim: PDL.3. Vectorul principal de legitimitate si detinatorul multor voturi: Traian Basescu si prin extensie Miscarea Populara. De vazut cat de mult si daca se va ciobi datorita coabitarii.
MRU si PDL nu colaboreaza la prezidentiale decat daca partidul lui MRU fuzioneaza cu PDL (sursa).
MRU si TB nu colaboreaza in momentul de fata - altfel Miscarea Populara n-ar mai fi existat.
PDL si TB nu colaboreaza in momentul de fata ("Adio, PD! Adio, PDL!").
Aparent totul e simplu. Am putea avea trei candidaturi:
1. MRU (ADA),2. un candidat reprezentand PDL3. un candidat prin care Traian Basescu sa-si poata concretiza sustinerea in vederea turului doi si testa MP in perspectiva anului 2016, subiect asupra caruia voi reveni poate alta data.
Cel mai probabil cei trei candidati s-ar "calca pe picioare" in primul tur. Exemplu de rezultat:
Candidat sau candidati USL (nici nu mai conteaza) 48%Dan Diaconescu (PPDD) 14%Liviu Negoita (PDL) 12%MRU (ADA) 10%Cristian Diaconescu (independent sustinut de MP si parti din PDL) 10%Din mai multe puncte de vedere, scenariul de mai sus este unul optimist pentru opozitie. Dan Diaconescu obtine acelasi scor ca PPDD la parlamentare (nu mai mult!) iar cei trei candidati ai opozitiei obtin impreuna de doua ori mai multe procente decat ARD la parlamentare - 32% fata de 16%.
Este posibil ca impartirea voturilor celor trei sa aiba cu totul alt aspect? In 1996, dreapta a avut t