Prof. dr. MARIAN NEGUŢ - cercetător ştiinţific principal la Institutul "Cantacuzino" din Bucureşti - "Autovaccinul este «ultimul cartuş» în lupta cu infecţiile cronice recidivante, pentru care au fost epuizate toate celelalte posibilităţi terapeutice"
"Puterea de adaptare a bacteriilor este incredibilă"
- În ultima vreme, furia viruşilor şi a bacteriilor pare de nestăpânit. Vaccinurile preventive şi tratamentele cu antibiotice pierd, în mod dramatic, lupta cu ele. Ce este de făcut?
- Cu peste 300 de ani în urmă, s-a lansat empiric prima speranţă notabilă în combaterea bolilor transmisibile: vaccinarea. O sută de ani mai târziu, Louis Pasteur realiza la Paris primele vaccinuri "ştiinţifice" (anticărbunos şi antirabic), pornind de la descoperirea şi clasificarea bacteriilor. Ulterior, în urma cercetărilor şi a observaţiilor ştiinţifice din domeniul microbiologic, vaccinurile au cunoscut o dezvoltare şi o diversificare fără precedent, fiind până în prezent mijloacele de bază în prevenirea bolilor transmisibile. Fără vaccinuri nu s-ar fi eradicat boli grave precum variola, poliomielita, difteria, tetanosul, febra tifoidă etc., care au făcut sute de milioane de victime de-a lungul istoriei! Din păcate, o importantă categorie de boli infecţioase bacteriene nu beneficiază, în prezent, de protecţia prin vaccinare. Şi asta, deoarece ori nu s-au descoperit vaccinurile adecvate, ori răspândirea acestor boli nu a suscitat interesul pentru producerea "industrială" de vaccinuri specifice. În plus, vaccinurile (care, în principiu, vizează "educarea" organismului în vederea confruntării ulterioare cu microorganismele agresoare) nu mai sunt necesare, o dată ce boala s-a declanşat!
Cercetările din microbiologia medicală, realizate în perioada 1930-1948, pentru necesităţile terapeutice majore, au dus la o altă descoperire revoluţionar