Alina Bica, propusă pentru şefia DIICOT, a declarat la audierea de la CSM că, în opinia ei, înfiinţarea structurilor de poliţie judiciară ar trebui să fie politică publică la nivelul Ministerului Public (MP), şi nu să facă fiecare instituţie propriul demers pentru a avea o astfel de structură.
"Nu aş schimba multe lucruri la DIICOT. Aş consolida, iar poliţia judiciară mi se pare un obiectiv care trebuie realizat şi atins foarte repede, cu atât mai mult cu cât Direcţia Naţională Anticorupţie va avea o modificare de competenţă, se pare, în ceea ce priveşte evaziunea fiscală. Ceea ce înseamnă că DIICOT devine vioara întâi", a spus Bica, la ieşirea de la audiere.
La interviul în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, Alina Bica a spus că ea crede că poliţia judiciară ar trebui "să fie tratată ca idee de politică publică la nivelul Ministerului Public".
"Nu mi se pare firesc ca procurorul-şef al DIICOT să facă propriile sale demersuri pentru structura sa, procurorul general al PICCJ să facă propriile sale demersuri şi să dăm impresia că suntem instituţii total diferite, în care ficare funcţionează după propriile principii. Cred că este momentul ca poliţia judiciară, care devine un deziderat, să fie prezentată în mod unitar", a spus Bica.
Ea a mai menţionat că este "fan a ceea ce a făcut DNA pe acest segment". "Şi pentru că nu am astfel de orgolii, aş putea să import expertiză de la DNA şi pentru ca DIICOT să plece de la plus unu, şi nu de la zero. Să plece de la experienţa pe care o altă structură a avut-o în domeniul poliţiei judiciare", a mai spus Bica.
Candidata la şefia DIICOT a mai declarat, la audiere, că având în vedere situaţia personalului din sectorul judiciar de la Direcţie, crede că se impun, în perioada imediat următoare, "organizarea unor interviuri şi mobilizarea şi convingerea colegilor cu aptitudini de a opera pe sectorul