Nu numai „dragostea” trece prin burtă - prejudecăţile, ideile preconcepute ar putea fi şi ele mai „digerabile” dacă...
Cum ar putea fi aplanate crizele mondiale dar mai ales cum ar putea fi schimbată, umanizată, imaginea „inamicului”? Prin bucătărie, cred doi americani din Pittsburgh care au deschis în 2010 restaurantul „Bucătăria conflictelor”. O relatare a corespondentei Europei Libere, Heather Maher:
Nu numai „dragostea” trece prin burtă - prejudecăţile, ideile preconcepute ar putea fi şi ele mai „digerabile” dacă inamicul, de exemplu iranianul, este perceptul nu numai drept „constructorul de bombe atomice”, dar şi ca un gourmet, un om normal care iubeşte bucătăria bună. În linii mari, aceasta este ideea care să la baza restaurantului din Pittburgh şi care oferă feluri de mâncare din Cuba, Iran, Afganistan, Venezuele. În curând ar putea urma Coreea de Nord.
Joe Rubin este co-fondatorul restaurantului, alături de Dawn Weleski. Profesor de arte la renumita Universitate Carnegie Mellon din oraş, Rubin spune că au vrut să obţină două lucruri: în primul rând că aducă mai multă diversitate etnică pe scena restaurantelor din oraş şi, în al doilea rând, să încerce să schimbe puțin percepţia oamenilor despre nişte ţări care sunt prezentate numai drept „inamice”, periculoase, o ameninţare pentru Statele Unite:
„Ne-am gândit, explică între altele Rubin, că putem prezenta Iranul şi altfel decât eterna ameninţare nucleară. Prin prisma culturii şi a bucătăriei naţionale.”
x Cum crede Rubin, acesta ar fi modul cel mai plăcut de a face cunoştinţă cu o nouă cultură. Pentru Robin şi Dawn Weleski restaurantul nu este o simplă afacere, este un proiect cultural şi culinar care dă oamenilor posibilitatea de a se întâlni, de a discuta şi dezbate în timp ce degustă un pilaf iranian „fesenjan” sau o mâncare de fasole neagră, tipică pe