O ţară în care cererea de energie creşte cu 8% pe an, iar consumul de energie este acoperit în proporţie de 97% prin importuri, Turcia este hotărâtă să-şi reducă dependenţa mizând pe centralele nucleare. În prezent, acest stat nu are nicio astfel de centrală, dar până în 2023 intenţionează să aibă două funcţionale şi una în construcţie. Însă analiştii spun că planurile sunt prea ambiţioase, iar obiectivele vor fi atinse cu întârziere, în parte din cauza partenerilor pe care guvernul de la Ankara şi i-a ales.
Premierul turc Tayyip Erdogan şi cel japonez Shinzo Abe au semnat săptămâna trecută, la Ankara, un acord prin care se dau unui consorţiu format din companiile Mitsubishi Heavy Industries şi Itochu Corporation din Japonia şi GDF Suez din Franţa drepturi exclusive de negociere pentru a dezvolta o centrală nucleară în Turcia. Investiţia este estimată la 22 miliarde de dolari, scrie agenţia Thomson Reuters.
Centrala va avea patru reactoare cu o capacitate totală de 4.800 MW şi va fi construită lângă oraşul Sinop de la litoralul Mării Negre şi urmează să fie finalizată în 2023, notează Financial Times.
Lucrările de construcţie vor fi efectuate de Mitsubishi, iar centrala va fi administrată de GDF Suez alături de un partener local. Reactoarele vor fi livrate de compania franceză Areva. Statul turc va avea o participaţie de 49% la centrala de Sinop în timp ce companiei Mitsubishi îi va reveni 51%, potrivit oficialilor turci. „Japonezii o vor construi. Japonia are experienţa şi cunoştinţele necesare pentru a face o centrală care să reziste la cutremure. Ar urma să fie construită în 10 ani, dar vrem să avansăm mai repede“, a afirmat Erdogan. Ca şi Japonia, Turcia este o ţară cu o puternică activitate seismică.
Centrala de la Sinop ar fi prima pe care o companie niponă ar urma s-o construiască după dezastrul nuclear din urmă cu doi ani