Aproape 60% din români consideră că înlocuirea leului cu euro nu este o măsură bună, în vreme ce puţin peste o treime din populaţie ar fi de accord cu aceasta, potrivit barometrului de opinie "Adevărul despre România", realizat de INSCOP Research. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
La începutul anului, premierul Victor Ponta a anunţat că intrarea României în zona euro în 2015 nu mai reprezintă o ţintă credibilă, dar obiectivul nu trebuie abandonat, orizontul pentru finalizarea acestui proces fiind acum în jurul anului 2020. La jumătatea lunii aprilie, Guvernul a adoptat Programul de convergenţă 2013-2016, document care estimează principalele date cu care executivul va lucra în 2013, precum şi aşteptările din viitorul mediu la care se va raporta. Documentul este destinat şi Comisiei Europene.
În Programul de convergenţă 2013, Executivul nu mai avansează o dată certă de aderare la zona euro, aşa cum făcea până acum, când se angaja la obiectivul 2015 de adoptare a monedei unice.
"Angajamentul de adoptare a monedei euro este menţinut pentru o dată la care va fi atins obiectivul privind îndeplinirea criteriului nominal şi real de convergenţă", se arată în noul Program de convergenţă.
De cealaltă parte, preşedintele Traian Băsescu a susţinut că adoptarea monedei unice europene şi aderarea la Spaţiul Schenghen trebuie să fie priorităţile României.
La 6 ani după aderarea României la Uniunea Europeană, 35% dintre cei care au participat la studiul amintit apreciază că admiterea ţării noastre în blocul comunitar a adus mai degrabă avantaje, în vreme ce peste 21% consideră că procesul a generat mai multe dezavantaje. Aproape 34% nu văd în procesul respectiv nici avantaje.