O artistă plastică din Ungaria, urmaşă a baronului Sombory Lajos care a deţinut un conac în localitatea Zimbor, şi-a exprimat intenţia de a răscumpăra clădirea monument istoric ce a aparţinut grofului maghiar şi care se află actualmente în proprietatea unor australieni.
“A luat legătura cu mine o doamnă din Ungaria, care e urmaşa baronului Sombory. Ea ar fi interesantă să cumpere clădirea şi să o transforme într-o galerie de artă, dar deocamdată nu are banii necesari şi caută surse de finanţare. Pentru această doamnă, conacul are o dublă importanţă. Pe de o parte, ea este urmaşa celui care a construit clădirea, iar pe de altă parte, ea şi fiica ei sunt pictoriţe şi ar dori să facă în acel loc o galerie de artă”, a declarat David Aron, unul dintre proprietari, care s-a născut în Covasna şi a emigrat în Australia în anii ’60, când avea doar 12 ani.
Acesta a adăugat că ar fi de acord chiar să ofere conacul în folosinţă gratuită, pentru o perioadă de 10 ani, după care cel care îl va folosi să hotărască dacă vrea să-l cumpere sau doar să îl închirieze.
Conacul a fost construit la sfârşitul secolului XIX, construcţia sa fiind finalizată în 1892, “prin grija soţilor Sombory Lajos şi a soţiei sale Irma, născută Kozma”, aşa cum arată o inscripţie ce se mai găseşte încă pe faţada clădirii. Legenda spune că groful avea o mulţime de servitori locali, ce lucrau în cele 14 camere, holuri, beci şi anexe, însă proprietatea a fost pierdută la o partidă de cărţi, în favoarea unui anume Săulescu, la vremea respectivă ministru de finanţe. În cele din urmă, proprietatea a fost donată, în anii ’30, Ministerului Sănătăţii şi Ocrotirii Sociale. Clădirea a fost o perioadă dispensar, cu casă de naşteri, pentru ca, în ultimii ani în care a fost utilizată (1993-1994), ea să găzduiască într-o aripă dispensarul comunal, iar în alta primăria comunei Zimbor.
Date fiind