Suma e departe de a fi salvatoare, în condiţiile în care finanţările sunt insuficiente şi birocraţia descurajatoare
A trecut o lună de la introducerea coplăţii în spitale, iar managerii acestora spun că banii încasaţi nu reprezintă mare lucru. Asta pentru că, pe de o parte, sumele pe fiecare caz sunt foarte mici – între 5 şi 10 lei, conform legii şi pentru că, pe de altă parte, cei mai mulţi pacienţi internaţi intră în categoriile scutite – pensionari cu venituri mici, femei lăuze, copii, bolnavi de cancer sau diabet ş.a. Aşa se face că spitalele au adunat câteva sute de lei în luna aprilie, bani care nu ajung pentru mari investiţii ci eventual doar pentru reparaţii uzuale sau achiziţionarea unor consumabile medicale de rutină.
Târgu Secuiesc a încasat 450 de lei şi cheltuie 100.000 de lei doar pe aţa chirurgicală
Unul dintre contestatarii coplăţii a fost încă de la început managerul Spitalului municipal din Târgu Secuiesc, dr. Kelemen András. Acesta a spus de atunci că măsura nu va face decât să-i enerveze pe pacienţi şi să îngreuneze un sistem şi aşa destul de birocratic.
„Îmi menţin părerea şi spun că e o tâmpenie această coplată – am încasat 450 de lei în prima lună, adică în aprilie – bani care nu ajung pentru nimic, nici măcar pentru necesarul de spirt sanitar. Şi mai multe hârtii şi bătăi de cap, chitanţiere şi altele pentru această sumă mică, prea mică pentru a se simţi la ceva. Vă daţi seama cât înseamnă 450 de lei lunar coplată, dacă noi cheltuim anual 100.000 de lei numai pe aţa chirurgicală”, ne-a spus dr. Kelemen, care la momentul fixării taxei de 5 lei anticipa o încasare lunară de 500 de lei.
Semnarea contractului-cadru se află în stand-by
Managerul de la Târgu Secuiesc a ţinut să amintească faptul că există multe categorii de pacienţi scutite de la coplată, însă Spitalul îi tratează pe toţi, fără deosebire. Tocmai de