Reducerea prețului gazelor pe piața internă din SUA, ca urmare a "revoluției gazelor de șist", si reconversia centralelor termice americane de pe carbune pe gaze, a adus pe piata europeana cantitati uriase de cărbune american relativ ieftin. Acest lucru face ca funcționarea sistemului energetic pe baza de gaze sa devina neprofitabila in Europa si pune la îndoială planurile UE de reducere a emisiilor, scrie The Wall Street Journal.
În 2012, exporturile de cărbune din SUA spre Europa au crescut cu 23%, până la 66.4 milioane de tone, și aproape toata această creștere s-a regasit in zona centralelor electrice pe carbune.
De exemplu, în Marea Britanie, procentul centralelor pe carbune a atins un nivel record in ultimii 17 ani, în timp ce cota de generare pe baza gaz a scăzut la minima istorica din ultimii ani. Contractele de tip futures pentru livrare de cărbune în ultimele 12 luni au scăzut cu 19%, în timp ce prețurile gazelor în trimestrul I al anului 2013, legate de cotațiile petrolului Brent, au scăzut cu numai 5%.
Toate acestea au schimbat peisajul energetic al Europei. Operatorii sunt obligați să oprească pana si cele mai moderne centrale pe gaze. Spre exemplu, săptămâna trecută, cehii de la CEZ au anunțat că nu vor mai deschide noua centrala termica pe gaz, deoarece aceasta va produce pierderi din chiar prima zi de operare. Despre oprirea unor CET-uri care functioneaza pe gaz au mai anuntat, in ultimele luni, britanicii de la SSE si germanii de la E.On.
În schimb, RWE, cea mai mare companie de energie din Germania, dupa capacitatea instalată de generare a energiei in centralele pe carbuni, a anunțat o creștere a producției in unitatile pe carbuni cu 16% în 2012. RWE se asteapta sa mențina veniturile în 2013 la un nivel similar celui din 2012. In schimb, E.On prevede o scădere a veniturulor de 15% pentru 2013.
Reducerea costului d