Victimele epidemiei de holera din Haiti au amenintat ca vor da in judecata ONU daca organizatia nu le va da despagubiri in valoare de miliarde de dolari.
ONU are 60 de zile la dispozitie pentru a incepe discutiile legate de compensatiile de miliarde de dolari, altfel va fi data in judecata de bolnavii de holera, relateaza BBC.
Organizatia este acuzata de neglijenta, victimele sustinand ca aceasta le-a permis soldatilor, trimisi sa mentina pacea in zona, sa contamineze apele din Haiti cu holera. Mai mult, un expert in probleme de holera din cadrul ONU a admis ca acest lucru este, cel mai probabil, adevarat.
ONU a adus epidemia de holera in Haiti - studiu
Totusi, ONU a respins recent o astfel de cerere, refuzand sa ofere compensatii, si a afirmat ca organizatia este imuna in fata actiunilor in instanta.
Epidemia de holera din Haiti a inceput, in 2010, in apropierea unei tabere a militarilor trimisi de ONU, unde au fost niste scurgeri din conductele de canalizare. De asemenea, cantitati considerabile de materii fecale umane au fost aruncate langa un rau din afara taberei.
Epidemia de holera din Haiti a provocat peste 2.900 de morti
Aceasta adapostea soldati ONU din Nepal, unde holera este foarte raspandita. In plus, Danielle Lantagne, un expert ONU in astfel de chestiuni, a spus ca este probabil ca militarii sa fi contaminat apele din Haiti.
Printre victime se numara rudele a 8.000 de persoane care au murit din cauza acestei boli, dar si sute de mii de oameni care s-au imbolnavit de holera. Avocatii acestora sustin ca ONU incalca legislatia internationala si ca vor actiona in instantele din New York.
Haiti: Epidemia de holera a fost provocata de o tulpina virulenta
Acestia au precizat ca vor cere despagubiri de cate 100.000 de dolari pentru familiile c