Nu o dată spaţiile verzi şi sumele date pentru refacerea, amenajarea sau modernizarea acestora au generat dezbateri aprinse în Consiliul Local, din cauza sumelor foarte mari investite în ultimii ani în parcuri şi scuaruri şi a devizelor care nu întotdeauna au reflectat cantitatea sau calitatea lucrărilor prestate. Într-un raport recent, Curtea de Conturi confirmă faptul că suspiciunile consilierilor locali sunt întemeiate, menţionând că Municipalitatea timişoreană nu are o evidenţă clară a spaţiilor verzi din oraş şi, din această cauză, nici nu poate estima corect justeţea investirii fondurilor în parcuri şi scuaruri.
Lucrări „la dublu” fără sancţiuni
La ultimul raport legat de gestionarea finanţelor publice locale, Curtea de Conturi a făcut public o informaţie care a cauzat şi mai multe discuţii legate de controversata reabilitare a Parcului Copiilor din Timişoara, al cărui deviz de lucrări a trebuit suplimentat pe ultima sută de metri cu peste 200.000 de euro, din cauza unor aşa-zise lucrări neprevăzute.
Auditorii publici ai Curţii de Conturi au constatat că la acelaşi parc, Primăria Timişoara a plătit de două ori aceleaşi lucrări – o dată deţinuţilor Penitenciarului Timişoara şi încă o dată unor firme care şi-au revendicat acele lucrări, deşi nu le prestaseră. Curtea de Conturi a remarcat, în plus, “lipsa documentelor justificative – excepţie făcând facturile fiscale şi bonurile de lucru – documente întocmite de penitenciar pentru a atesta exactitatea şi realitatea sumelor datorate – în ceea ce priveşte execuţia contractului de reabilitare a Parcului Copiilor”. Auditorii au precizat că s-au consumat în mod nejustificat resurse financiare publice în sumă de peste 642.000 de lei, sumă dată de utilizarea în 208 zile, din 30 mai 2011 până în 31 mai 2012, deci pe toată durata contractului de execuţie a investiţiei din Parcul