Ea menţionează că într-o situaţie similară se mai află şi alte produse din carne, precum burgerul sau cârnatul spaniol chorizo.
"În ultimele zile s-a creat o adevărată confuzie referitoare la posibilitatea ca «micii» să fie interzişi în România. De fapt este vorba despre interzicerea folosirii unui aditiv alimentar, bicarbonatul de sodiu - sau E500, care intra în componenţa «micilor»", scrie Elena Băsescu pe Twitter.
Ea arată că bicarbonatul de sodiu nu este un aditiv dăunător, atât timp cât este folosit în cantităţi mici, însă acesta poate ascunde mirosul sau gustul cărnii, în special a celei stricate. Pe de altă parte, bicarbonatul este folosit în reţetele tradiţionale de mici, fiind un ingredient important pentru păstrarea formei şi a culorii produsului. Mai mult, bicarbonatul poate fi folosit ca medicament în tratarea unor tulburări gastrice, menţionează Elena Băsescu.
Europarlamentarul PDL menţionează că, prin intermediul unui Regulament adoptat în 2008 de către Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană era autorizată să adopte o listă de aditivi/coloranţi care puteau fi folosiţi în diverse categorii de produse alimentare (inclusiv carne), iar bicarbonatul de sodiu nu a fost inclus în lista aditivilor care pot fi utilizaţi în produsele din carne, aşadar folosirea lui va fi interzisă începând cu iulie 2013 în acest tip de produse alimentare.
"Soluţia este includerea «micilor» în lista produselor tradiţionale care sunt exceptate de la interdicţia de a folosi bicarbonatul de sodiu, lucru pe care Guvernul l-a şi solicitat. Într-o situaţie similară se mai află şi alte produse din carne, precum burgerul sau cârnatul spaniol chorizo", mai scrie Elena Băsescu.
Premierul Victor Ponta a spus, vineri, la Constanţa, că Guvernul "se luptă" să salveze micii de Comisia Europeană, adăugând că "nu e nicio problemă",