Tehnologia folosită la vânătoarea teroriştilor a ajuns şi la Vinţu de Jos.
Comuna Vinţu de Jos, judeţul Alba, este cel mai bine cunoscută ca locul unde te dai jos din tren ca să iei legătura spre Sibiu, sau ca locul pe unde scurtezi drumul cu maşina dintre Alba Iulia şi Deva, ca să ocoleşti Sebeşul. În grabă spre alte zări, puţini turişti opresc să vadă ruinele castelului renascenstist Martinuzzi sau biserica evanghelică din localitate.
Castelul a prins un pic de viaţă zilele trecute, când a fost „vedeta" unei sesiuni foto realizată cu o tehnologie nouă, care arată monumentul dintr-o perspectivă neobişnuită, adică de la o înălţime de circa 80 de metri.
Fotografiile au fost realizate de doi pasionaţi de istorie din Sebeş, Cornelia Guju, doctorandă în istorie la Universitatea Würzburg, şi producătorul audio-video Eduard Schneider.
Cei doi au utilizat o cameră foto/video instalată pe o dronă cu patru propulsoare (quadcopter). Tehnologia dronelor este folosită în mod curent la vânătoarea de terorişti în Afganistan. Nu e de mirare că localnicii care au văzut desfăşurarea de forţe din preajma castelului au fost surprinşi. „Un bărbat care trecea pe bicicletă, vorbind la mobil şi mâncând un măr în acelaşi timp, ne-a privit cu ochii mari, uimit de ce făceam acolo", povesteşte amuzată Cornelia Guju.
Imaginile rezultate, pe care le reproducem cu acceptul autorilor, sunt cât se poate de spectaculoase. „Dorim să facem o prezentare video a fostului castel, iar fotografiile aeriene ne-au ajutat să observăm mai bine planul acestuia", a mai spus Cornelia Guju.
Istorie sângeroasă
Ruinele castelului se află cam la un kilometru pe stânga de drumul principal care străbate comuna, cum vii dinspre Deva.
La vremea lui, edificiul a fost considerat cel mai valoros castel din Transilvania construit în stilul Renaşterii. Acum este împrejumuit de sâr